Hoog slagingspercentage Gratis herexamens 10.000+ tevreden geslaagden Grootste rijschool van Nederland
Home > Tips & Tricks > Wat is een beginnersrijbewijs?

Wat is een beginnersrijbewijs?

15 januari 2018

Een beginnersrijbewijs krijgt iedereen die zijn rijbewijs voor het eerst haalt. Ongeacht hoe oud je bent op dat moment. Dus een ‘volwassen’ rijbewijs zegt niets over jouw leeftijd, maar wel over hoe ervaren jij bent op de weg.

Slaag je voor het eerst voor je rijexamen? Dan ontvang je automatisch een beginnersrijbewijs. Hoe lang je een beginnersrijbewijs houdt, hangt wel af van je leeftijd. Het is namelijk dankzij het 2todrive concept al mogelijk om op je 17e een rijbewijs te halen. Wanneer je voor je 18e jaar een rijbewijs haalt, dan moet je nog zeven jaar wachten totdat je een ‘volwassen’ rijbewijs hebt. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je nog vijf jaar een beginnend bestuurder.

Wanneer heb je een ‘volwassen’ rijbewijs?

Het maakt dus niet uit of je al volwassen bent, wanneer je je rijbewijs vanaf de uitgiftedatum vijf jaar (of als je 17 bent, 7 jaar) hebt dan kun je stellen dat je een ‘volwassen’ rijbewijs hebt. Een ‘volwassen’ rijbewijs betekent simpelweg dat je (op papier) een ervaren bestuurder bent.

Beginnersrijbewijs geldt alleen voor je eerste rijbewijs

Stel je hebt al een ‘volwassen’ rijbewijs voor de auto en je wilt graag je motorrijbewijs erbij halen. Dan geldt de regel dat wanneer je je motorrijbewijs haalt je dus niet meer wordt gezien als een beginnend bestuurder. Het beginnersrijbewijs is dus alleen geldig vanaf de datum van de uitgifte van je eerste rijbewijs, ongeacht of het een auto- of een motorrijbewijs is.

Een puntenrijbewijs geldt voor elke bestuurder

Dan heb je ook nog zoiets als een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders. Je verkeersovertredingen worden dan bijgehouden d.m.v. punten. Voor een ‘volwassen’ rijbewijs is dit voornamelijk bedoeld om het alcoholgebruik terug te dringen in het verkeer. Bij een beginnersrijbewijs gelden er echter strengere regels. Je kunt namelijk strafpunten krijgen voor bepaalde verkeersovertredingen. Krijg je twee strafpunten tijdens je beginnersrijbewijs? Dan mag je het rijbewijs inleveren. Het doel hiervan is om het aantal verkeersongevallen te verminderen bij beginnende bestuurders.

Met een ‘volwassen’ rijbewijs word je dus gezien als een ervaren bestuurder en mag je iets meer, maar dat betekent niet dat je de verkeersregels aan je laars mag lappen! Dus let altijd goed op je snelheid en ga te allen tijde veilig en verantwoord de weg op.

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Nu Extra Zomerkorting!
  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

114 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag ’s ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles