Hoog slagingspercentage Gratis herexamens 10.000+ tevreden geslaagden Grootste rijschool van Nederland
Home > Tips & Tricks > Tanken zonder troubles

Tanken zonder troubles

2 mei 2018

Rijbewijs in de pocket, je eerste kilometers gaan fabuleus (lees: zonder botsingen). Maar dan, de zesde of zevende keer dat je instapt, gaat er opeens een lampje branden. Van je autorijlessen weet je nog dat dit betekent dat de brandstof opraakt. Paniek! Niet met deze 10 tips om zonder troubles te tanken.

Tankstations kunnen bemand of onbemand zijn.

Stel het tankstation is bemand, dan gaat tanken als volgt:

1. De allerbelangrijkste tip is; weet waar je tankdop zit! Rij je auto zo af op de pomp dat dit klopt met de kant, links of rechts, waar je tankdop zit.

2. Open je tankdop (meestal met je sleutel, ook soms via een knop binnen in de auto) en steek de juiste slang erin. Diesel, benzine of LPG, weet vooraf wat er in je tank gaat. Tank nooit zomaar iets anders, want dan gaat het fout en moet je je tank leeg laten pompen.

3. Blijf in de hendel knijpen totdat je merkt dat je tank vol zit. De pomp slaat dan automatisch af, maar vaak weet je na een paar keer tanken ook hoeveel liter er in je tank past. Je kunt dan berekenen of je tank vol zit.

4. Draai de tankdop er weer terug op en vergrendel deze. Niet vergeten!

5. Bekijk je pompnummer en loop naar de kassa van het tankstation. Aan de pompbediende geef je door bij welk nummer je getankt hebt en reken je vervolgens af.

Stel het tankstation is onbemand. Hoe krijg je hem dan vol? Dat gaat zo:

6. Hou ook hier rekening met je tankdop. Rij in juiste richting op de pomp af om de slang te kunnen aansluiten.

7. Stap uit je auto, draai je tankdop open en ga naar het automaat met je pinpas. Voer daarna je pinpas in en typ je pincode in. De automaat zal je vervolgens vragen welk soort brandstof je wil tanken en of je een bonnetje wil. Haal na deze stappen je pinpas eruit.

8. Pak met enige snelheid de slang, sessies kunnen verlopen en dan schiet de automaat weer terug op de beginstand. Er is dan geen bedrag afgeschreven, maar je moet dan weer alles opnieuw invoeren om alsnog te kunnen tanken.

9. Laat de meter op de pomp oplopen totdat je genoeg brandstof hebt. Zet de slang terug  en draai je tankdop dicht.

10. Afhankelijk van de automaat krijg je na enkele seconden je bonnetje automatisch uitgeprint en hoeft je pinpas er niet terug in. De automaat berekent de prijs en schrijft dit automatisch af van je pinpas. Print de automaat niks, dan kan het zijn dat je alsnog even je pinpas in moet voeren. Met je bonnetje op zak kun je vervolgens je weg vervolgen en is het veilig om weg te rijden.

En elektrisch of hybride dan?

Die auto’s tanken op een heel andere manier. Een elektrische auto rijdt op stroom. Thuis hebben eigenaren van elektrische auto’s vaak een eigen laadpaal en een eigen laadpas. Onderweg heb je ook een laadpaal nodig, waarvan er in Nederland inmiddels steeds meer staan. Bij een hybride auto kun je gewoon tanken als de brandstof op is en de accu erin doet al het werk zelf al. Tijdens het rijden wordt de accu namelijk opgeladen.

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Nu Extra Zomerkorting!
  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

114 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag ’s ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles