Hoog slagingspercentage Gratis herexamens 10.000+ tevreden geslaagden Grootste rijschool van Nederland
Home > Tips & Tricks > Snelwegangst: angst om te rijden op de snelweg

Snelwegangst: angst om te rijden op de snelweg

28 oktober 2019

Vind je het eng om op de snelweg te rijden? Dan heb je mogelijk last van snelwegangst. iQdrive kan je helpen om over deze angst heen te komen.

Je bent lang niet de enige automobilist met rijangst. In Nederland zijn er één miljoen automobilisten die niet graag rijden. De meestvoorkomende angst is snelwegangst. Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Wellicht is één van de onderstaande scenario’s voor jou van toepassing:

  • Nooit rijles gehad op een snelweg
  • Weinig ervaring met rijden op een snelweg
  • Een ongeval of vervelende ervaring op een snelweg gehad

Het voordeel van snelwegangst is dat het irrationeel is (en dus goed te behandelen). Mensen met snelwegangst geven aan liever op N-wegen te rijden dan op snelwegen, terwijl snelwegen veel veiliger zijn.

Zelf aan de slag met je snelwegangst

Bij een milde snelwegangst is het vaak mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Ga op pad met een vriend/vriendin en leg kleine stukjes op de snelweg af (bijv. van afrit 21 naar afrit 22). Doe dit op rustige tijden, zoals buiten de spits. Bouw dit langzaam op, bijvoorbeeld door de afstanden te vergroten, vaker in de spits te rijden en je bereikt een punt waarop jouw vriend of vriendin niet meer meehoeft.

Opfriscursus

Een andere oplossing is een opfriscursus. Samen met de instructeur van iQdrive krijg een aantal lessen om over je angst te komen. In het geval van snelwegangst zul je tijdens de opfriscursus veel kilometers afleggen op Nederlandse snelwegen. De instructeur geeft tips om beter met bepaalde stresssituaties om te gaan. Wil je een opfriscursus volgen bij iQdrive? Vul dan ons contactformulier in!

Therapie

De opfriscursus geldt vooral voor mensen die niet graag op de snelweg rijden, omdat ze het in het verleden nooit of weinig hebben gedaan. Krijg jij lichamelijke klachten tijdens het rijden op een autosnelweg – bijv. hartkloppingen, bevende handen, ademhalingsproblemen, paniekaanvallen en misselijkheid – dan adviseren we om naast een opfriscursus ook rijangsttherapie te volgen bij een psycholoog. De snelwegangst is dan namelijk zo diepgeworteld, dat een combinatie van een opfriscursus en psychische hulp noodzakelijk is.

Vaak schamen mensen zich voor dit soort angsten. Wij willen je benadrukken dat dat niet nodig is. Het gaat er niet om waar je bang voor bent, maar hoe je je angsten overwint. Bij iQdrive ben je in no-time van je rijangst af en tour je zo weer ontspannen over de snelweg.

Andere vormen van rijangst:

– Snelwegangst
Rijangst na een ongeval
– Rijangst in grote steden

Meer weten?

Wil je eerst wat meer informatie? Of twijfel je of een opfriscursus wel wat voor je is? Vul dan ons contactformulier in!

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Nu Extra Zomerkorting!
  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

114 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag ’s ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles