Eerste auto kopen? Denk aan deze tips

17 oktober 2018

Hé he, het is zover! Je bent in het bezit van dat roze pasje en je hebt geen zin meer om in de bijrijdersstoel te zitten. Of wat dacht je van achterin bij je ouders? Ook heb je (hopelijk) genoeg munten gespaard voor je eerste eigen auto.

Met je beginnersrijbewijs op zak ga je op onderzoek uit. Welke auto past bij mij? Hoeveel geld gaat dat me kosten? En, hoe zorg ik ervoor dat ik niet gelijk naar de garage moet na aanschaf? Allemaal punten om op te letten. Wij hebben een aantal tips voor je.
Deze zijn vet handig als jij op zoek bent naar je eerste auto! 

Oriënteer tot je een ons weegt

Natuurlijk wil jij met je eerste auto indruk maken op vrienden en familie. Helaas is het voor 98% van ons onmogelijk om gelijk in een Porsche rond te scheuren. Er zijn zoveel auto's, en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. De keuze is niet enorm, hij is gigantisch. Niet alleen in auto’s.. Ook in autodealers, garages en wat dacht je van online platformen. Alleen al op Marktplaats worden er per dag meer dan 7500 auto’s aangeboden. 

Tijdens je zoektoch kun je rekening houden met het volgende: 

  • Hoe groter de auto, hoe meer brandstof en belasting dit je kost;
  • Overweeg een diesel te kopen als je veel kilometers gaat maken;
  • Stel een maximaal bedrag vast dat je wilt uitgeven aan je eerste auto. 

Als je echt geen idee hebt, hebben wij speciaal voor jou: een quiz om te ontdekken wat jouw eerste auto wordt! 

Money, money, money, it's not funny

Ja. Een auto kost geld, super logisch. Extra jammer dat er nog meer kosten komen kijken ná aanschaf. Als bestuurder ben je namelijk verplicht een aantal zaken te regelen. 

Even een minder leuke opsomming van een aantal belangrijke kosten:

  • Verplichte WA-verzekering

Als automobilist ben je wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering houdt in dat je verzekerd bent van de kosten die je een ander aanricht. Bijvoorbeeld bij een aanrijding. Lees hier meer over een WA-verzekering.

  • Jaarlijkse APK-Keuring

Een jaarlijks terugkerende keuring. Je mag de weg officieel niet op als je auto niet is goedgekeurd tijdens deze jaarlijkse controle. Lees meer over de APK. 

  • Motorrijtuigenbelasting

Als bestuurder van je eerste auto val je onder de betalers van motorrijtuigenbelasting.
Hoeveel dit bedrag precies is hangt af van de grootte van je auto, de brandstof en de uitstoot van je auto. Bereken zelf hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen. 

  • Pechhulp

Niet verplicht, wel handig. Wanneer je auto niet meer start, of als je stil komt te staan, is het altijd fijn als je weer op weg geholpen wordt. 

Allesbepalende proefrit

Dan is het zover. Een betaalbare auto die aan al je eisen lijkt te voldoen. De perfecte eerste auto. Toch? Wacht eerst de proefrit even af.

Let, na het aanhoren van de zoetsappige verhalen van de verkoper, op de volgende punten:

  • De auto moet lekker zitten: comfort is key!
  • Het schakelen gaat soepel en zonder te rammelen
  • Alle functies doen het (alle knopjes een keertje indrukken)
  • Remmen gaat zonder problemen
  • De motor klinkt niet vreemd
  • Alle lampen doen het? check! 

Vraag na de proefrit altijd of de auto goed onderhouden is. Dit kun je controleren in het ondershoudsboekje. Hierin staat precies wanneer er iets aan de auto is gedaan. Loop ook een rondje om de auto om zelf te kijken of je ergens krassen of ander soort schade ziet.

Heerlijk de weg op met je eerste auto

Wij hopen uiteraard dat jij #sowieso slaagt tijdens de zoektocht naar je eerste auto. Is het nog niet zo ver of ben je aan het strijden voor dat mooie pasje? Lees dan nog eens onze tips voor het halen van je rijexamen.

 

Veel succes!

 

 

 

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

240 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag 's ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles