Ben jij klaar voor het herfstseizoen? Veilig op weg met deze tips

30 oktober 2018

De zomerdagen zijn helaas verleden tijd. Tijd voor warme chocolademelk met slagroom, vallende bladeren en een dikke trui. Voor het echt winter is, zullen we eerst de herfst moeten doorstaan. Voor weggebruikers betekent dit dat er geen zorgen meer zijn om de airco. Die zorgen zijn namelijk vervangen door een laagstaande zon, vorst of een nat wegdek. In deze blog zullen we ons verdiepen in de gevaren die in de herfst verborgen zitten.

 

Een extra fel herfstzonnetje

Ja! Een laagstaande zon dus. Vanaf september kon je merken dat de zon van sterkte afneemt en daarbij steeds lager is gaan staan. Niks mis mee en heel normaal. Toch is het heel vervelend als de zon recht in je ogen schijnt achter het stuur. Onderschat de verblindende kracht van de zon dan ook niet. De oplossing? Leg gewoon een zonnebril in je auto. Zo heb je altijd die “snelle planga” voor onderweg. Geen last van de zon, en minder kans op ongelukken. Hou er wel rekening mee dat andere weggebruikers hier ook last van hebben. Neem bijvoorbeeld iets meer afstand op de weg van auto's voor je. 

Nederlandse wisselvalligheid

In ons land kijken we niet op van plotselinge vorst. Natuurlijk is het krabben van je autoruit erg vervelend. Ook in een auto stappen van -2 graden is geen pretje. Net als dat een spontane stortbui of mistbank ons niet vreemd in de oren klinkt. In Nederland kunnen we er niet omheen. We moeten voorbereid zijn op alle weersomstandigheden. Zeker tijdens de herfst, het seizoen der wisselvalligheid. Het advies? Gewoon regelmatig het weerbericht checken om niet voor verassingen te staan. 

Hou je hoofd cool

Herfst vraagt dus om concentratie. Niet alleen op de weg, of door een vervelend zonnetje. Ook lichamelijk vraagt de herfst om wat extra focus. Volgens onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stapt de helft van de automobilisten wel eens té moe achter het stuur. Als je bijna in slaap valt achter het stuur ben je geneigd meer gas te geven. Waarschijnlijk door het verlangen naar je bed. Ook stoppen vermoeide bestuurders minder snel voor een rood stoplicht. Zorg er dan ook voor dat jij wel #sowieso cool vertrekt. 

Tips voor een wakkere rit:

  • Probeer minstens 6 uur slaap te pakken voor je gaat rijden
  • Zet de kachel niet te warm. Dit maakt je suffig
  • Een powernap doet wonderen (minstens 2 uur van te voren)
  • Twee uur gereden? Kwartiertje rust!
  • Vergeet die snelle zonnebril niet in je auto te leggen

Zeker weten wakker blijven onderweg? Lees onze 5 tips om niet in slaap te vallen in de auto dan nog eens! 

Goed op weg in de herfst

Ga jij de weg op in de herfst? Of heb je rijlessen in dit seizoen? Onthoud dan onze tips.
Zo kom jij #sowieso veilig op je bestemming.

 

Fijne herfst!

 

 

 

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

240 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag 's ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles