Autorijden in Groot-Brittannië

5 februari 2019

Jaaa! Je hebt eindelijk je rijbewijs in the pocket! Nu is het de hoogste tijd om de Nederlandse snelwegen te ontdekken. Jouw avontuur begint hier en nu! Maarrrr.. stel nou dat je al vrij snel de buitenlandse wegen eens wilt bestormen. Wat doe je dan? En wat zijn de verkeersregels daar? Geen paniek: veelal is het gevoel op de weg buiten de grenzen hetzelfde als in Nederland. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel. Neem bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Nu weten we natuurlijk allemaal dat je daar aan de linkerkant van de weg moet rijden! Maar, wat zijn de verdere omgangsvormen daar in het verkeer? Bij iQdrive verklappen wij graag wat handige tips and tricks!

To the left, to the left!

Ja dit wist je vast al, dat weten we! In Groot-Brittannië rijden ze links! En geloof ons: aan de linkerkant van de weg rijden gaat de eerste keer behoorlijk tegen je natuur in. De stelregel is dat je altijd zoveel mogelijk links aan moet houden. Zodra je besluit met je eigen (Nederlandse) auto in Groot-Brittannië te rijden, begin je meestal het avontuur vanaf een ferry. Hier zal je in de eerste kilometers nog veel achter Nederlandse kentekens aan rijden, maar er komt natuurlijk een punt dat je deze bestuurders uit het oog verliest. Geen nood! In veel ferry-havensteden worden er veel aanwijzingen gegeven aan toeristen op de weg. Daarnaast is het natuurlijk ook een kwestie van goed voorbeeld doet goed volgen. Je kunt namelijk gewoon achter je Britse voorganger aan rijden. Moet hij/zij zich natuurlijk wel aan de verkeersregels houden. Maar vertrouw daar dit keer maar op!

Zodra je voor de eerste keer een rotonde nadert, kan het zijn dat er een kleine kortsluiting ontstaat in je hoofd. Jaaaa… ook de rotonde neem je linksom in plaats van rechtsom! Gelukkig wijst dit allemaal zichzelf, door de weginrichting is het vaak niet eens mogelijk om de rotonde aan de rechterkant te benaderen. Dit gaat je dus #sowieso lukken! Nog een extra tip om aan de linkerkant te blijven rijden: probeer zoveel mogelijk een bijrijder naast je te hebben. Twee ogen zien meer dan één en daarnaast kun je elkaar scherp houden om altijd links te blijven rijden. Geloof ons: zeker op de minder drukke wegen, val je snel terug in de gebruiken die gelden op de weg in Nederland. Eyes open, heads up dus!

Kilometers zijn mijlen

In Groot-Brittannië worden mijlen gebruikt in plaats van kilometers om afstanden te berekenen. Dit betekent ook dat de maximaal toegestane snelheden in mijlen weergegeven staan op de verkeersborden langs de weg. Ofwel: een bord met 60 betekent niet dat je hier maar maximaal 60 km/u mag rijden, maar staat voor maximaal 96 km/u. Nu hoef je natuurlijk niet constant om te gaan rekenen, terwijl je aan het rijden bent. Onze tip is om vooraf een post-it in je auto te hangen met alle toegestane snelheden in km/u. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij thuiskomst. Overal langs de wegen in Groot-Brittannië staan namelijk flitsers, die de snelheden van auto’s controleren.

Let op je koplampen

Misschien iets waar je niet zo snel aan zult denken: je moet namelijk je koplampen afplakken zodra je met een Nederlandse auto in Groot-Brittannië gaat rijden. In Nederland rijden we natuurlijk aan de rechterkant van de weg en onze koplampen staan zo afgesteld dat ze aan de rechterzijde een deel van de berm belichten. Zodra je in Groot-Brittannië aan de linkerkant gaat rijden, zal je dus vol in het gezichtsveld van het tegemoetkomende verkeer schijnen. Dit is natuurlijk not done! Om dit te voorkomen kun je bepaalde afplakstickers voor je koplamp bestellen. Op deze manier voorkom je dat je boze Britse locals op je dak krijgt. En dat is natuurlijk iets wat je absoluut niet wilt. Dit komt je zelfvertrouwen ook niet ten goede, tijdens deze toch al spannende autoritjes. Lekker plakken dus! (bumperkleven uitgezonderd).

TomTom is je grootste vriend

Oké, niet alleen TomTom natuurlijk! Een ander navigatiesysteem is ook prima, maar je begrijpt wat we bedoelen. Een goed navigatiesysteem helpt je namelijk enorm met het rijden in Groot-Brittannië. Het systeem zorgt er namelijk voor dat je minder snel vergeet dat je altijd aan de linkerkant moet blijven rijden. De auto of het pijltje wat je ziet bij het volgen van je route verschijnt namelijk automatisch aan de linkerkant van de weg. Dit helpt enorm bij bijv. het afslaan, invoegen en niet te vergeten bij rotondes! Bijkomend voordeel is ook nog dat de meeste navigatiesystemen automatisch de toegestane maximumsnelheden omzetten in km/u. Je kunt dus op het scherm aflezen hoe hard je mag rijden. Makkelijk toch? Om die mijlen hoef jij je echt geen zorgen te maken! #No stress! (om maar even in de Britse termen te blijven).

Zo, je hebt nu de basiskennis op zak om je eerste kilometers in Groot-Brittannië te gaan maken! Graag willen wij je nog een laatste steuntje in de rug geven: de Britten zijn namelijk enorm beleefd in het verkeer. Zeker als ze een buitenlands kenteken zien, zijn ze enorm welwillend om te helpen. Schroom dus niet om snel je eerste roadtrip door Groot-Brittannië te plannen. Het valt allemaal echt mee. Beloofd! Ter geruststelling: er zijn vele andere landen waar de verkeersregels veel gekker zijn. Benieuwd geworden? Lees dan snel ons blog met de vreemdste verkeersregels wereldwijd!

Om in stijl af te sluiten: drive safe!

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

  • Gratis bij afname lespakket, anders € 39,-
  • Thuis opgehaald door één van onze 250 instructeurs
  • Alleen deze maand € 100,- korting op je lespakket

206 tevreden leerlingen zijn deze maand geslaagd!

Wij nemen binnen 1 uur contact met je op wanneer je dit formulier invult op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur. Wanneer dit na 18:00 uur is, wordt er de eerstvolgende werkdag 's ochtends voor 10 uur contact met je opgenomen.

Zelf een tijd bepalen? Dat kan natuurlijk ook; geef dit aan in het veld voor opmerkingen en wij bellen jou, wanneer het jou uitkomt!

Bekijk waar wij lessen Lees meer
Proefles