Hoog slagingspercentage Gratis herexamens 10.000+ tevreden geslaagden Grootste rijschool van Nederland

Wil je in één keer slagen voor je theorie examen voor de auto? Lees onze 6 tips voor het maken van je theorie-examen, en de kans is groot dat jij in één keer slagen.

6 tips om je theorie-examen te behalen

 1. Schaf een theorieboek aan
  Een goede start is natuurlijk het lenen of kopen van een theorieboek. Je kunt wel direct starten met oefenen, maar dat is niet heel effectief. Zorg er eerst voor dat je de basisstof van het theorieboek voor de auto in je hoofd hebt. Dit doe je:
  • Door belangrijke gedeeltes in het theorieboek te markeren. Je kunt in de kantlijn ook aantekeningen plaatsen of uitroeptekens. Zo vallen de belangrijke zaken direct op wanneer je het boek nog eens doorbladert.
  • Samenvattingen te maken van de hoofdstukken. Wanneer je schrijft onthoud je de stof beter. Een aanrader dus!
 2. Volg een theoriecursus
  Kun je niet makkelijk leren? Dan is het een absolute aanrader om een theoriecursus te volgen. De rijschool waar we veel mee samenwerken biedt professionele theoriecursussen aan. Bekijk de theoriecursussen hier.
 3. Oefenen, oefenen, oefenen
  Wanneer je een examen of toets op school aflegt, zorg je er ook voor dat je de stof goed beheerst. Het enige verschil is, dat je bij de toest op school nog wel kunt inschatten hoe de vragen worden gesteld in de toets. Vaak zijn het ook alleen theorievragen. Bij het CBR theorie examen ligt dit anders. Het is daardoor enorm belangrijk dat je oefent, oefent en nog eens oefent. Je kunt bijvoorbeeld de theorietest maken die wij hebben samengesteld. Maak de gratis oefen theorietest hier.
 4. Slaap goed uit
  Slaapdronken aankomen op je theorie-examen? Dat is niet zo verstandig. Grote kans dat je de geleerde stof niet helemaal helder meer in je hoofd hebt. Wat moet je dan wel doen? Ga op tijd naar bed, de dag voordat het theorie-examen is gepland. Zo kom je uitgerust op het examen aan.
 5. Drink een goede kop koffie
  Ben je een koffie fanaat? Drink net voor je theorie-examen nog een goede kop koffie. Door het drinken van koffie verdwijnt alle eventuele vermoeiheid en ben je helemaal fris voor de theorie vragen die er gesteld gaan worden.
 6. Snel afgeleid? Vraag of je voorin mag zitten
  Wanneer je het theorie examen voor de auto aflegd, zit in een lokaal met meerdere examenkandidaten. Ben je snel afgeleid door het gewiebel van je buurman of buurvrouw die voor je zit? Zorg er dan voor dat je voorin mag zitten. Je hebt dan totaal geen afleiding en kunt je volledig concentreren op het examen.

Heb je je theorie examen behaald? Van harte gefeliciteerd!

Nu kun je met een gerust hart beginnen met het volgen van rijlessen. Je kunt een rijschool zoeken in de buurt en direct een proefrijles plannen.

Vragen over de tips voor het behalen van je theorie examen voor de auto? Neem gerust even contact met ons op via het contactformulier of via onze Facebookpagina.

Op een veilige en correcte manier een treinovergang passeren is belangrijk voor jouw verkeersveiligheid. In zowel de rijlessen als bij het opgaan voor het rijbewijs kan een spoorwegovergang een lastig obstakel zijn, want je moet goed weten hoe je hier correct en veilig overheen kan rijden. Door je kennis te vergroten over spoorwegovergangen vergroot je jouw slagingskans op het examen en voel je je tijdens het autorijden straks na het slagen voor jouw rijbewijs zekerder als je over een spoorwegovergang moet.

Wat is een spoorwegovergang?

Een spoorwegovergang is een kruising van een trein met een autoweg of met een voet- of fietspad. Een spoorwegovergang is altijd voorzien van markeringen, zodat de bestuurder tijdig gewaarschuwd wordt. Van spoorwegovergangen zijn er in Nederland twee verschillende soorten; bewaakte en onbewaakte spoorwegovergangen.

Markeringen van spoorwegovergangen

In jouw theorieboek en bij het theorie-examen van het CBR wordt verwacht dat je de markeringen kent van spoorwegovergangen. Er zijn nogal wat verkeersborden en voorzorgsmaatregelen getroffen om een spoorwegovergang te markeren en die moet je allemaal kennen. Bekijk hier alle Nederlandse verkeersborden, waaronder ook de verkeersborden voor spoorwegovergangen (J-serie en BB-bewaking). Eentje daarvan is het Andreaskruis, die aangeeft om hoeveel sporen het gaat bij een spoorwegovergang. Een enkel kruis betekent één spoor en twee kruizen betekent dat er twee of meerdere sporen zijn.

Verkeersbord spoorwegovergang

Een bewaakte spoorwegovergang

Een bewaakte spoorwegovergang wordt zo genoemd, omdat er vroeger mensen de spoorwegovergang letterlijk stonden te bewaken. Tegenwoordig zijn bewaakte spoorwegovergangen met slagbomen en knipperlichten om aan te geven dat er een trein aan komt en dat je niet door kunt rijden. Die systemen werken automatisch.

Als autobestuurder let je het meeste op de waarschuwingslichten. Gaan de lichten knipperen dan moet je stoppen, rij in geen geval door want dan ben je sowieso gezakt op je rijexamen. Zet je motor uit, de auto eventueel op de handrem als je op de helling staat naar de spoorwegovergang en wacht tot de trein gepasseerd is. Reageer vervolgens nog niet als de slagbomen opengaan, want er kan nog een tweede trein aankomen. Pas nadat de waarschuwingslichten gedoofd zijn, kun je veilig over de spoorwegovergang heenrijden. Doe dit met een matige snelheid en hou ondertussen je stuur goed recht (je voelt het spoor en dat kan je stuur wat uit je handen slaan als je er niet op bedacht bent).

Spoorwegovergang in Nederland

De onbewaakte spoorwegovergang

In Nederland komen ze steeds minder voor, maar ze zijn er nog wel: de onbewaakte spoorwegovergangen. Deze zijn gevaarlijker dan de bewaakte spoorwegovergangen, want hier ontbreken de waarschuwingslichten en de automatische slagbomen. Bij deze spoorwegovergangen moet je op basis van jouw eigen zintuigen (zicht en gehoor) oversteken. De onbewaakte spoorwegovergang wordt enkel gemarkeerd met een stopbord en met een Andreaskruis. Vaak gaat het om spoorwegovergangen met slechts een spoor, dus ben je er wel vlug overheen.

Om als autobestuurder veilig over een onbewaakte spoorwegovergang te komen, is het verstandig om links en rechts te kijken en die controle steeds te herhalen totdat je er zeker van bent dat er geen trein aankomt. Met je gehoor heb je nog een extra hulpmiddel om te checken of er geen trein aankomt, draai dus je raampje iets open om te kunnen luisteren. Kijk vervolgens na deze controles in aanloop naar de oversteek van de spoorwegovergang ook verder dan het spoor. Vooral bij de wat kleinere onbewaakte spoorwegovergangen is het soms zo dat slechts een auto tegelijkertijd over de spoorwegovergang heen kan. Pas dan de voorangsregels die daar worden aangegeven toe of communiceer met de andere weggebruiker wie er eerst het spoor overgaat.

Spoorweg Nederland

Auto valt stil op een spoorwegovergang

Het ultieme rampscenario bij een spoorwegovergang is het stilvallen van jouw auto of het vast komen te zitten in het spoor met je fiets. Bedenk je in die gevallen geen seconde en vlucht jouw auto uit of laat je fiets achter. Dit is maar materieel, jij moet vlug daar weg. Bij een bewaakte spoorwegovergang heb je tussen het sluiten van de slagbomen en de komst van de trein zo’n 15 seconden. Bij een onbewaakte spoorwegovergang is er geen referentie en verschilt de komst van de trein per situatie. Treinen rijden in ieder geval ontzettend hard en kunnen niet remmen, dus vlucht zo snel als je kunt.

Auto stilgevallen op het spoor
Met je lessen rij je constant in de auto, maar wat weet je eigenlijk van het voertuig? Uit je theorieboek is niet alles te halen, want er zijn zoveel feitjes en weetjes over auto’s. Deze quiz test dan ook jouw algemene kennis.

Het leren voor een theorie examen is niet voor iedereen even makkelijk. Zo is de één beter in praktijk, terwijl de ander een echte studiebol is. Ook is het leren voor een theorie examen tijdrovend en misschien niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om verantwoord deel te kunnen nemen aan het verkeer. Met de onderstaande vijf tips vergroot je de kans om je theorie examen in één keer te halen.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je kunt beginnen met leren moet je eerst het juiste studiemateriaal in huis halen. Zorg dat je alle benodigde informatie tot je beschikking hebt. Overleg vervolgens met je rijinstructeur over de planning. Zodra je kunt inschatten wanneer je de praktijk examen mag doen, kun je het theorie examen daarop afstemmen. Zo voorkom je dat je theorie onnodig verloopt en al je harde werk teniet wordt gedaan. Via het CBR kun je vervolgens een theorie examen aanvragen. Hou bij het aanvragen rekening met je eigen capaciteiten. Leer je snel? Dan kun je het examen wat eerder plannen. Heb je wat meer tijd nodig? Dan is het verstandig om het examen wat later in te plannen. Zet je theorie examen in ieder geval vast, op deze manier kun je er naartoe leren. Noteer de datum van je theorie examen goed en zet het in je telefoon met eventueel een melding zodat je het niet vergeet.

2. Zoek motivatie om te leren

Is het niet fijn om in één keer voor je theorie examen te slagen? Zo bespaar je tijd en geld. Je kunt beter iets leuks met een vriend of een vriendin gaan doen i.p.v. nog een keer onnodig voor je theorie examen terugkomen omdat je het leren hebt onderschat. Slaag je voor je theorie examen? Dan ben je ook weer een stapje dichterbij je rijbewijs en de ultieme vrijheid van het autorijden. Voldoende goede motivatie zo toch!? Het beste is om je er echt in vast te bijten en je tijd ervoor te nemen om gefocust te leren. Wanneer je dit doet is het zeer waarschijnlijk dat je in één keer zult slagen voor je theorie examen.

theorie oefenen in de praktijk

3. Oefen de theorie in de praktijk

Net als met ezelsbruggetjes, onthoud je de stof beter wanneer je het toepast in de praktijk. Zit je naast iemand in de auto of stap je op de fiets? Probeer dan goed op te letten en de verkeerssituaties in te schatten; bijvoorbeeld wie er voorrang heeft op een kruispunt. Let ook goed op de verkeersborden en probeer te herinneren wat zo’n verkeersbord ook alweer betekende. Het leren van de stof wordt op deze manier een stuk makkelijker én leuker!

4. Wees goed uitgerust

Zorg voor voldoende rust en ga op tijd slapen. Wanneer je voldoende uitgerust bent dan kan je ook beter concentreren op de vragen tijdens het theorie examen.

5. Even tanken, oefenen en gaan!

Op een lege tank krijg je de auto ook niet vooruit. Eet en drink daarom voldoende, zodat je concentratievermogen goed is. Je wilt tijdens het theorie examen niet afgeleid worden door een knorrende maag. Oefen en herhaal de stof nog eens en je bent good-to-go!

Lees ook: Voorbereiden op je rijexamen? De 5 beste examentips!

PS. Ga je een theorie examen doen? Vergeet dan niet om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Heel veel succes!

Proefles