Hoog slagingspercentage Gratis herexamens 10.000+ tevreden geslaagden Grootste rijschool van Nederland

Bij iQdrive hebben we duizenden cursisten opgeleid om zelfstandig en vol zelfvertrouwen achter het stuur te zitten. Dankzij onze ruime ervaring kennen wij de beste ‘rijleshacks’ die jouw kans van slagen vergroten wanneer je praktijkexamen hebt. 

De beste 10 hacks hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Volg deze 10 tips en je hebt een nóg grotere kans om in één keer voor je CBR-praktijkexamen te slagen!

Tip 1: Slaap minimaal 8 uur

Plan de avond voor je rijexamen zo min mogelijk (liefst helemaal niets). Doe iets ontspannends. Kijk bijvoorbeeld een filmpje op Netflix of ga lekker sporten. Zorg dat je in de nacht voor je rijexamen minimaal acht uur slaapt. Op die manier ben je de volgende dag goed uitgerust en stap je topfit achter het stuur.

Tip 2: Plan een rijexamen om 10:00 uur ’s ochtends

De ideale tijd om een rijexamen te hebben is om 10:00 uur ’s ochtends. Dit is na de spits, waardoor de kans groter is dat je slaagt. Hoezo? Tijdens spitsuren is het drukker op de weg en is de kans gemiddeld groter dat je een fout maakt, omdat er meer verkeer is om mee rekening te houden. Een ander voordeel aan een rijexamen om 10:00 uur is dat je niet de hele dag hoeft te stressen. Ook is 10:00 uur het tijdstip waarop mensen over het algemeen het meest alert zijn.

Tip 3: Eet een goed ontbijt

Heb je jouw rijexamen gepland om 10:00 uur? Helemaal goed. Het is nu belangrijk om uitgebreid te ontbijten. Kies voor een ontbijt met langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Op die manier krijgen jouw hersenen de perfecte brandstof! Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, bruin brood, yoghurt met muesli of brinta.

Tip 4: Plan een rijles vlak voor je rijexamen

Na een lekker ontbijt is het tijd voor een rijles. Wij van iQdrive adviseren om vlak voor je rijexamen nog een (hopelijk laatste) rijles af te leggen. Waarom? Op die manier ben je ‘warmgedraaid’. Je hebt even achter het stuur gezeten, dus de spanning is zo goed als verdwenen.

Bij iQdrive hebben we in augustus 2015 een test gedaan: 200 kandidaten kregen voor hun rijexamen een uur lang een rijles en 100 andere kandidaten kregen voor hun rijexamen geen rijles. Wat bleek: het slagingspercentage was 10% hoger bij de kandidaten die voor hun rijexamen een rijles deden. Doen dus!

Tip 5: Drink een kop koffie bij het CBR (en doe een ‘power pose’)

Drink vlak voor je rijexamen een kopje koffie. De cafeïne geeft je tijdelijk een oppepper, waardoor je optimaal presteert tijdens het rijexamen. Drink echter geen hele mok; anders zit je straks te stuiteren achter het stuur of moet je halverwege naar het toilet.

Wil je iets bij de koffie? Eet dan een banaan. Het is misschien geen logische combinatie, maar een banaan bevat veel kalium. Kalium helpt om je hartslag te normaliseren wanneer je gestrest bent.

Bonustip: ga voor het examen nog even snel naar de wc. Niet alleen omdat je dan voorkomt dat je tijdens het rijden naar het toilet moet, maar ook omdat je op de wc een ‘power pose’ kunt doen.

Bij een power pose ga je staan alsof je net een doelpunt hebt gescoord: armen in de lucht, kin omhoog, borst vooruit. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helpt om stress te verminderen en zelfvertrouwen te vergroten. Zeker doen dus!

Tip 6: Kalmte kan je redden

Maak het rijexamen niet te groot in je hoofd. Stel, je rijdt bij iQdrive, dan heb je 100% herexamengarantie. Dit betekent dat je een gratis herexamen krijgt wanneer je zakt. Dit geeft veel kandidaten rust, waardoor nog meer leerlingen in één keer slagen.

Heeft jouw rijschool geen herexamengarantie? Probeer dan niet teveel te denken aan de gevolgen als je niet slaagt. Je maakt gewoon een autorit, zoals je de afgelopen maanden al vaker hebt gedaan. Probeer kalm en rustig te blijven.

Tip 7: Wees voorzichtig…

Tijdens het rijexamen moet je voorzichtig rijden. De examinator zal letten op hoe jij de spiegels gebruikt. Veiligheid is namelijk prioriteit één. Laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Geef dus niet snel gas om nog even over het zebrapad te scheuren, maar neem de tijd om voetgangers over te laten steken. Kom je van rechts op een kruispunt? Dan ga je pas voor wanneer je zeker weet dat alle andere weggebruikers je hebben gezien.

Tip 8: …maar overdrijf het niet!

Wanneer je te defensief rijdt, kun je hierop afgerekend worden. Een goed voorbeeld van defensief rijden is onder de toegestane snelheid rijden. Op een 80-weg moet je tijdens je rijexamen gewoon 80 kilometer per uur rijden. Let daar op. Een ander voorbeeld van defensief rijgedrag is dat je bij een rotonde te lang wacht. Pak gewoon je kans en voorkom dat het verkeer opstopt.

Bespreek dit desnoods van tevoren met je instructeur; hij kan je wijzen op defensief rijgedrag waar jij wellicht tijdens de lessen mee kampt.

Tip 9: Je mag fouten maken, realiseer je dat…

Slaat de motor af bij het eerste kruispunt of lukt een speciale verrichting niet in één keer? Geen enkel probleem. Je mag fouten maken tijdens je rijexamen. Denk niet bij de eerste fout: “Oh jee, nu ben ik de klos!” Deze manier van denken resulteert gegarandeerd in meer fouten. Blijf positief en optimistisch, dan komt het goed. Los de situatie goed op en rijd rustig verder. Zelfvertrouwen is goud waard!

Tip 10: …maar vergeet je fouten niet!

Wanneer een examinator twijfelt over jou, dan kan het zijn dat je in het CBR-bureau een vraag wordt gesteld over een bepaalde situatie. Het gaat dan om twijfelgevallen, bijvoorbeeld dat je doorreed op een kruispunt, maar dat er op dat moment net iemand van rechts aan kwam rijden. Mogelijk vraagt de examinator dan iets als “Zag je bij het laatste kruispunt nog iets bijzonders?” Als je op dat moment antwoordt dat je de auto van rechts zeker zag, maar dat er nog tijd was om voor hem langs te rijden, dan verdien je jouw rijbewijs. De examinator vindt het belangrijk dat je de auto hebt gezien. Kortom, onthoud fouten of bepaalde wegsituaties, zodat je ze later kunt evalueren en – bij twijfel – toch kunt slagen.

Lees ook:
Doe de verkeerbordenquiz. Ken jij alle borden?
Online theorie cursus op iQdrive.nl: 50 vragen gratis
Grappige auto video’s: deze 10 mensen hebben niet bij iQdrive gelest!

Je ziet wellicht erg op tegen het officiële praktijkexamen voor je rijbewijs B. Om je goed voor te bereiden op het praktijkexamen, raden wij je aan een proefexamen auto aan te vragen. Tijdens het proefexamen wordt er net gedaan alsof je een officieel examen hebt en dat helpt je met je voorbereiding.

Onderdelen proefexamen

Tijdens het proefexamen voor je autorijbewijs, worden dezelfde onderdelen getoetst als tijdens een officieel praktijkexamen:

Vooraf
Op de parkeerplaats krijg je eerst een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de instructeur of je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen wilt uitvoeren aan de auto.

De rit
Tijdens de rit let de instructeur op de beheersing van de auto, je kijkgedrag, het verlenen van voorrang aan andere weggebruikers en de mate waarin je rekening houdt met andere weggebruikers. Je wordt beoordeeld op de verschillende onderdelen, waaronder het in- en uitvoegen, het oversteken op kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Tussentijdse toets i.p.v. proefexamen auto

In plaats van een proefexamen voor de auto kun je er ook voor kiezen om een tussentijdse toets af te nemen. Tijdens de tussentijdse toest worden er al een aantal onderdelen getoetst. Het voordeel hiervan is dat je met een officiële examinator een tussentijds examen aflegt.

De tussentijdse toest kost je wel meer geld dan een proefexamen bij je eigen rijschool. Wanneer je de tussentijdse toets echter behaald, hoef je op het officiële praktijkexamen geen bijzondere verrichtingen meer uit te voeren.

Proefexamen auto afnemen?

Je kunt een proefexamen afnemen door het contactformulier in te vullen van iQdrive. Heb je vragen? Ook dan kun je via dit formulier bij ons terecht. Wij adviseren je graag!

Machtig iQdrive voor jouw praktijkexamen

Voordat iQdrive Rijopleidingen het praktijkexamen voor je gaat aanvragen, moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als de rijschool een praktijkexamen of toets voor je heeft gereserveerd, verplaatst of geschrapt. Daarnaast zijn je adresgegevens automatisch voor jouw rijschool beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR.

Reservering

iQDrive Rijopleidingen verzorgt de aanvraag van het praktijkexamen. Die kan daarbij rekening houden met de dagen waarop u geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie.

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD. DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze nooit aan een ander. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Wil je de machtiging eerder intrekken, kijk dan op mijn.cbr.nl voor de voorwaarden.

Het Rijschoolnummer is : 5275W1

Na al het rijlessen is het zo ver.. Je mag afrijden! De rijinstructeur vind dat je er klaar voor bent. Maar vind jij dat ook? Of voel je je hart al in je keel slaan als je er aan denkt.. Wij denken dat niemand compleet ontspannen begint aan het afrijden. Gelukkig weten we zeker dat jij dit gewoon gaat rocken. Het enige wat jij moet doen is.. Minder stressen. Dit is namelijk nergens voor nodig 😉

You can do it!

Bij iQdrive zien we dagelijks onze talenten opgaan voor het rijexamen. Soms zit het weer tegen, is het druk op de weg of heeft de examenkandidaat een slechte nacht gehad. Achteraf valt het meestal wel mee. Ben jij eigenlijk een coole kikker achter het stuur?

Dit moet je dus niet denken voor het afrijden

Mocht je het volgende denken voor het opgaan voor je rijexamen? Pas dan op!
Denk dit niet:

 • Zit mijn haar goed?

Zelfs met een badhairday kun jij gewoon slagen!

 • Ik hoop dat de examinator mij aardig vind

Je weet nooit wie naast je gaat zitten. De één praat veel, de ander zegt niks. Wees gewoon jezelf. Dat vinden examinators vaak het prettigst én dit komt ook nog eens zelfverzekerd over. En dat ben je!

 • Wat als ik een black-out krijg?

De grootste reden van black-outs? De gedachte dat je er een krijgt! Maak jezelf niet gek. Je ben Max Verstappen i.p.v. Gerard Joling!

 • Ben ik wel goed genoeg?

Ja! Je bent goed genoeg. Wij laten je niet zomaar opgaan voor het rijexamen. Dit doen we pas als we zeker weten dat je er klaar voor bent. Het slagingspercentage bij iQdrive ligt dan ook erg hoog.

Denk hier aan voor het rijexamen!

Maar wat als het gewoon lukt? Gewoon jij, in één keer! We zien te veel leerlingen gespannen beginnnen aan het rijexamen. Een tikkeltje gezonde spanning is #sowieso goed. Maar laat je dus niet gek maken. Denk eens aan deze gedachte-trucjes:

 • Denk aan niks.. Mediteer!

Er ligt echt geen taboe meer op mediteren. Het is eigenlijk gewoon even een momentje voor jezelf. Neem dit ‘momentje’ vlak voor het examen. Sluit je ogen en probeer alleen aan je ademhaling te denken. Accepteer de spanning in je lichaam. Tijdens het mediteren stoor je je niet meer aan de spanning van het rijexamen.

– Wist je dat Lionel Messi nog steeds voor elke wedstrijd de druk voelt, en daarom groot fan is van mediteren? – 

 • Ik kan het!

Een beetje zelfvertrouwen. Kop op. Als je denkt dat je het kan vergroot dit al met 50% de kans dat het ook echt lukt. De skills heb je na al die rijlessen. Nu nog uitvoeren.
Borst vooruit en gaan!

 • YOLO

Ken je YOLO nog? You Only Live Once. Haal alles uit het leven wat er in zit. Vandaag is de dag dat je op moet voor je rijexamen. Ga gewoon zonder zorgen het rijexamen in. Denk: “YOLO, wat kan er gebeuren. Wat is het ergste dat je kan overkomen? Het nogmaals moeten doen?” Ook dan niet getreurd. Je kan bij iQdrive gewoon gratis herkansen!

Slaag #sowieso bij iQdrive

We gaan er niet vanuit, maar misschien is het een troost om te weten dat je bij iQdrive gratis herexamens krijgt. Bij iQdrive mag je op als we denken dat je er klaar voor bent. Zo hebben we de ervaring om dit in te kunnen schatten en geven we je eerlijke tips en advies voor onderweg. We stomen je klaar voor dat rijexamen. Toe aan nog wat meer rijexamen tips? Lees dan nog eens de 5 beste examentips.

Benieuwd naar de lespakketten? Bekijk dan de voordelige pakketten van iQdrive.

Ga ervoor en slaag #sowieso!

 

 

Op zowel het theorie- als het praktijkexamen van het CBR kun je te maken krijgen met het onderdeel gevaarherkenning. Dit onderdeel test je verkeersinzicht bij gevaarlijke situaties en hoe je vervolgens als weggebruiker handelt bij zo’n situatie.

Om welke gevaren gaat het bij gevaarherkenning?

Op de weg zijn er allerlei soorten gevaren mogelijk, die uiteenlopen van plotseling overstekende herten tot spelende kinderen in een woonerf. Als reactie op die gevaren kun je drie dingen doen als bestuurder, namelijk: remmen, gas loslaten of niks doen.
De situaties waarbij je zeker moet remmen zijn de volgende:

 • Slechte weersomstandigheden
 • Slechte wegomstandigheden
 • Grote snelheidsverschillen tussen verschillende weggebruikers: bijvoorbeeld als de weggebruiker voor je opeens links- of rechtsaf wil slaan.
 • Files, opstoppingen of stremmingen
 • Gehandicapten, kinderen of fietsers
 • Wegversmallingen, smalle wegen, tegenliggers of obstakels
 • Inhalen en tegenliggers
 • Onoverzichtelijke of gevaarlijke situaties
 • Drukke (winkel)gebieden, scholen

Situaties waarin je het gas los moet laten doen zich voor als er geen direct gevaar is, maar als je inziet dat er mogelijk wat op jouw weghelft gaat gebeuren. Door het gas los te laten speel je daar alvast op in. Bijvoorbeeld als er een bal op straat ligt dan kan het zijn dat er plotseling een spelend kind gaat oversteken, waardoor je vervolgens weer moet remmen. Dat hoef je dan niet abrupt te doen, maar kan geleidelijker omdat je al minder snelheid hebt dankzij het gas loslaten. Met abrupt afremmen kan je namelijk ook weer een risico vormen voor je achteropkomers. Als ze niet doorhebben dat je plots flink remt of te laat reageren dan kan er een kop-staartbotsing plaatsvinden.

Niks doen komt voor als de verkeerssituatie overzichtelijk is, als er geen direct gevaar is, als er geen verkeersborden of signalen van gevaar zichtbaar zijn en als er met dezelfde snelheid door alle verkeersgebruikers gereden wordt.

Kinderen spelend op straat gevaarherkenning

Gevaarherkenning op het theorie-examen

Op het CBR theorie-examen krijg je in totaal 65 vragen, waarvan er 25 over gevaarherkenning gaan. Als je dit onderdeel goed beheerst dan ben je dus al voor een groot deel van je theorie-examen geslaagd. Bij de 25 vragen over gevaarherkenning moet je steeds binnen 8 seconden aangeven hoe je op een bepaalde verkeerssituatie zou moeten reageren.

De drie opties voor het beantwoorden van de gevaarherkenningsvragen zijn: niks doen, gas loslaten of remmen. Als er niks aan de hand is dan kies je voor niks doen. Is er een mogelijk gevaar, maar is het nog geen direct gevaar dan moet je kiezen voor gas loslaten. Bij direct gevaar en als je ziet dat je zelfs moet stoppen dan moet je kiezen voor remmen. Bij het beantwoorden van de gevaarherkenningsvragen spelen ook de verkeersregels, verkeerstekens, markeringen op de weg en de wegcondities een rol. Bekijk de foto van de verkeerssituatie die je voorgeschoteld krijgt dus compleet en let ook hier op bij je keuze tussen de drie opties.

Gevaarherkenning op het praktijkexamen

Bij het rij-examen kan er ook om gevaarherkenning gevraagd worden. Dit is niet altijd het geval, maar tref toch je voorbereidingen hiervoor. Tijdens het De examinator zal je vragen even te stoppen aan de kant en je vervolgens vragen waarom je een verkeerssituatie op jouw manier hebt opgelost. Het gaat er dus niet om of je de verkeerssituaties goed of fout hebt benaderd, maar waarom je tot jouw keuze bent gekomen.Hert op de weg

TIP: oefen op gevaarherkenning

Gevaarherkenning voor je theorie-examen is makkelijk online te oefenen. Er zijn websites waar je gratis kunt trainen op vragen over gevaarherkenning en er zijn websites waar je tegen betaling oefenexamens voorgeschoteld krijgt met daarin het onderdeel gevaarherkenning. Oefen in de praktijk met jouw instructeur van iQdrive na het slagen voor je theorie-examen ook het onderdeel gevaarherkenning. Zo slaag je wat betreft gevaarherkenning ook bij het praktijkexamen.

In de blog Gezakt voor je rijexamen, en nu? ging het er al over dat lang niet iedereen in een keer slaagt. In die blog lees je de tips om bij een herexamen wel te slagen, maar lukt het dan nog niet en heb je meer dan vier keer nodig dan rij je in plaats van bij het CBR bij het BNOR af. Het is wel handig om alvast te weten wat het BNOR is.

Wat is het BNOR?

De afkorting BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Je legt dan een staatsexamen af. Dit klinkt zwaarwichtig, maar eigenlijk is het bureau vooral in het leven geroepen om iedereen extra kansen te geven om toch te slagen voor het rijbewijs.

Is het BNOR-examen dan een appeltje eitje?

Bij wet zijn de eisen voor rijvaardigheid vastgelegd. Het staatsexamen is daarom niet makkelijker dan het CBR-examen. Maar, er zijn wel degelijk verschillen die het voor examenkandidaten fijner maken om bij het BNOR af te rijden dan bij het CBR. Zo krijg je bij het BNOR meer tijd, een gemiddeld rijexamen duurt hier 70 minuten. Met zenuwen wordt rekening gehouden. Zo mag de auto aan de kant van de weg gezet worden als je jouw zenuwen niet in bedwang kan houden.

Wat voor voorbereiding tref je voor een BNOR-examen?

Naar een BNOR-examen moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ook neem je een zelfreflectie formulier mee dat gaat over je eigen visie op je rijvaardigheid en dat je vooraf ingevuld hebt.

Hoe ziet een BNOR-examen eruit?

Voorafgaand aan de praktijkrit gaat een examinator van het BNOR met je in gesprek over koetjes en kalfjes (om je op je gemak te stellen) en eerdere rijervaringen tijdens het examen bij het CBR. Uit dat gesprek haalt hij waar je moeite in hebt, zodat hij hier onderweg extra rekening mee kan houden. Vervolgens gaan jullie naar de auto voor het praktijkgedeelte. De routes van het BNOR-examen zijn niet anders dan bij het CBR. Je blijft dus ook hier rijden in de omgeving waar je geoefend hebt. Achteraf, na de praktijkrit, evalueert de examinator jouw gedrag als weggebruiker en krijg je uitgebreide feedback. Ook krijg je dan de uitslag te horen; geslaagd of gezakt.

Meermaals afrijden zal via het BNOR verlopen

Opgaan voor je rijbewijs kan in principe talloze keren. Zit je boven de vier keer afrijden dan blijf je voor alle examens daarna bij het BNOR-examen afrijden. Waar je wel op moet letten is dat je theorie-examen op een gegeven moment verloopt en dat over het algemeen de wachttijden bij het BNOR langer zijn dan bij het CBR.

Zakken is nooit leuk, maar lang niet iedereen haalt het praktijkexamen in één keer. Gelukkig zit er geen limiet op hoe vaak je een rijexamen over mag doen. Wel is het vervelend dat je er elke keer veel tijd en geld aan kwijt bent. We geven je graag een paar nuttige tips waardoor je (hopelijk) niet al te vaak in aanmerking hoeft te komen voor een herexamen.

Luister goed naar de feedback

Na het rijexamen zal de examinator vertellen waarom je bent gezakt en zal hij je feedback geven op jouw manier van rijden. Het is verstandig om aandachtig naar de feedback te luisteren om je verbeterpunten vast te stellen. Je moet natuurlijk wel weten waar je aan moet werken.

Laat je instructeur ook meerijden

Wanneer je jouw instructeur mee laat rijden met een rijexamen, dan krijgt hij/zij ook direct een goed beeld van wat er minder gaat. Op deze manier kan jouw rijinstructeur je beter voorzien van passend advies. Zo kun je samen aan de verbeterpunten werken om het volgende rijexamen wel in één keer te halen.

Ga meteen door met rijlessen

Geef de moed niet op als je gezakt bent en ga meteen weer door met rijlessen. Werk samen met je rijinstructeur aan je verbeterpunten. Hoe meer praktijkervaring hoe zekerder je bent op de weg en dat vergroot natuurlijk de slagingskans.

Gratis herexamen

Zakken voor je rijexamen is supervervelend en dat begrijpen wij bij iQdrive. No stress! Daarom is je herexamen gratis en hoef je je daar dus in ieder geval geen zorgen over te maken.

Superzenuwachtig?

Faalangstexamen

Soms ben je gewoon te zenuwachtig voor het examen, maar kan je eigenlijk wel al goed rijden. De zenuwen kunnen dan flink in de weg gaan zitten, waardoor je misschien lichtelijk in paniek raakt en dit het rijden beïnvloedt. Overweeg in zo’n geval om een faalangstexamen te doen. Het faalangstexamen mag je op ieder gewenst moment aanvragen, als eerste examen of herexamen. Een faalangstexamen duurt langer dan een gewoon rijexamen en is daardoor wel duurder.

4x gezakt in 5 jaar?

Dan kom je in aanmerking voor een speciaal rijexamen, oftewel een nader onderzoek rijvaardigheid. Een speciaal examen duurt een kwartiertje langer dan een gewoon examen, zodat de examinator jou meer op je gemak kan stellen. Ook betaal je voor een speciaal examen daardoor meer. De eisen om te slagen zijn echter wel hetzelfde als bij een regulier rijexamen.

Om te slagen voor je rijexamen, heb je allereerst natuurlijk een goede basis nodig. In de vorm van voldoende rijlessen van de juiste kwaliteit. Maar ook wanneer je die basis goed beheerst, is de juiste voorbereiding op het examen van groot belang. Onze 5 tips gaan jou daar gegarandeerd bij helpen!

1. Zorg voor voldoende ontspanning

Het is belangrijk om vooraf niet continu je gedachten op het rijexamen te focussen. Natuurlijk is het goed om voorafgaand nog een aantal rijlessen in te plannen en goed na te denken over hoe je gaat handelen, maar neem ook eens een pauze. Ga iets compleet anders doen! Loop een rondje buiten voor wat frisse lucht of doe eens gek met vrienden.

2. Vertrouw op je eigen vaardigheden

Maar echt! Als jouw rijinstructeur dacht dat je er niet klaar voor was, liet hij of zij je natuurlijk niet afrijden. Het heeft geen zin om je eigen vaardigheden in twijfel te trekken, want je bent je al weken aan het voorbereiden op dit moment. Zorg dus voor voldoende zelfvertrouwen, want ook de examinator vindt het belangrijk dat jij zeker bent achter het stuur.

3. Wees uitgerust en kalm

Voldoende slaap is de sleutel tot succes. Ga de avond van te voren vroeg naar bed, zodat je 100% uitgerust bent. Het is zelfs aan te raden om de gehele week van tevoren voldoende nachtrust te pakken. Zo kun je zonder stress en vermoeidheid op een scherpe manier het rijexamen starten.

voorbereiding rijexamen

4. Eten, eten, eten…

Misschien een gekke tip, maar ook de juiste voeding kan je enorm helpen. Wanneer je fit en vitaal bent, presteer je nu eenmaal beter. Eet dus voldoende groente en fruit, zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door junkfood en energiedrank voel je je slechts tijdelijk beter, maar het kan ook zorgen voor een dip tijdens het rijexamen. En dat is wel het laatste wat je wilt. Hierbij nog een aantal pro-tips:

 • Eet een banaan! Dit fruit bevat dopamine, waardoor het concentratievermogen verbetert. Ook helpen bananen tegen de zenuwen.

 • Het is niet bewezen, maar veel mensen zeggen dat het kauwen van kauwgom ook een stimulerend effect heeft op de hersenen. Daardoor schijn je je beter te kunnen concentreren!

 • Thee zorgt ervoor dat je ontspannen bent, dus dat kun je van tevoren drinken. Niet te veel natuurlijk, want anders moet je tijdens het examen naar het toilet.

5. Wees op tijd en neem de tijd

Zorg dat je op tijd aanwezig bent, zodat je zo min mogelijk stress ervaart. Ook tijdens het rijexamen wil je natuurlijk zo min mogelijk stress ervaren. Neem dus gewoon de tijd wanneer je dat nodig hebt. Ook de examinator zal daar geen probleem van maken. Zo voel je je extra zeker tijdens de rit.

 

Proefles